Verkenningen: mini-taalonderzoekjes


Hieronder kun je een keuze maken uit vier verschillende verkenningen.
 Welk onderwerp spreekt jou aan? 

Lees de korte beschrijvingen bij de vier verkenningen en maak jouw keuze 
door op één van de 'aan-de-slagbuttons' te klikken!

1. Hoe kun je leren schrijven als Harry Mulisch?

Welk taalgebruik en welke stijl zijn kenmerkend voor verschillende schrijvers? En kun jij leren schrijven als een schrijver die je bewondert? En wat is het verschil tussen bijvoorbeeld een advertentietekst en een officiële mededeling van de overheid? Dat ga je in een aantal stappen leren. 

Niveau: beginner

2. 'Een meisje die': fout of toch niet?

Gender is een super actueel onderwerp in de hedendaagse samenleving, maar ook in taal! Deze verkenning gaat over woordgeslacht. Tegenwoordig hoor je steeds vaker 'een meisje die’ in plaats van ‘een meisje dat’. Voor veel mensen zijn fouten in woordgeslacht een taalergernis, voor jou ook? In deze verkenning test je jouw eigen kennis van woordgeslacht en leer je meer over taalverandering. 

Niveau: beginner

3. Hoe populair is jouw voornaam?

In deze verkenning ga je onderzoek doen naar de populariteit van voornamen. Met behulp van een digitale databank ga je ontdekken hoe populair jouw eigen voornaam is, en ga je op zoek naar informatie over de verspreiding van voornamen van bekende Nederlanders of andere beroemdheden, zoals de leden van het Koningshuis, profvoetballers en popartiesten.

Niveau: beginner

4. Hij wast zich, hem of z'n eigen?

Vaak wordt er gesproken over één Nederlands, het Algemeen Nederlands (wat vroeger ABN: "Algemeen Beschaafd Nederlands" werd genoemd).  In deze verkenning ga je aan de hand van één taalverschijnsel bekijken of je wel kunt spreken van één Nederlands. Door verschillende regio's met elkaar te vergelijken zul je ontdekken dat de situatie niet zo zwart-wit is als vaak wordt voorgesteld. Let op: dit is een interessante verkenning voor echte grammaticafanaten!

Niveau: gevorderd